Blog

kategorie: wszystkie posty
Blog - zdjęcie header

Sezon na październik

2 October 2015

Zaczęliśmy ten cykl w maju, gdy w ogrodach kwitły konwalie, a truskawki sprzedawane za każdym rogiem były kulinarnym numerem jeden zarówno na codziennym stole, jak i podczas wykwintnych uroczystości. Nim się spostrzegliśmy za oknami jesień w pełni: drzewa coraz bardziej żółte, a my coraz cieplej okutani kolejnymi warstwami ubrań.

Październik to niepopularny, ale piękny miesiąc, by przysiąc sobie miłość na zawsze. Wątpliwości związane z pogodą wcale nie dotyczą go w większym stopniu niż miesięcy letnich. Aura pogodowa w naszej szerokości geograficznej jest tak nieprzewidywalna, że żaden z dwunastu miesięcy nie zagwarantuje blasku słońca na ślubnych zdjęciach. Dlatego – nie bójmy się jesieni. Jeśli nam się poszczęści, będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym światłem na fotografiach. Jesień jest niesamowicie nastrojowa i fotogeniczna. A tymczasem szybki przegląd sezonowych – październikowych – dóbr.

Po pierwsze słoneczniki. Saute lub w towarzystwie delikatnej gipsówki będą stanowiły oryginalny bukiet ślubny, a jako dekoracja miejsca ceremonii – rozświetlą stonowaną klasykę.pazdziernik (2)

Po drugie figi. Bardzo eleganckie, bardzo efektowne i… szalenie przystępne cenowo. Tylko teraz jest najlepszy czas na figi. Mogą stanowić zarówno motyw przewodni candy-baru czy przystroić ślubnytort, ale także – za sprawą świetnego połączenia z serami – być składnikiem potraw niesłodkich.pazdziernik (1)

Po trzecie kukurydza. Podana jako element potrawy – chilli con carne na pewno zyska, gdy kukurydziane ziarenka będą świeże, ścięte prosto z kolby, a nie z puszki, a grillowana w folii kolba posmarowana masłem i ząbkiem czosnku może stanowić hit październikowego menu weselnego.pazdziernik (3)